nov 01

Verslag: DAGJE ANTWERPEN

Inspiratie en Bezinning – Dagje Antwerpen

 Zaterdag 22 septemberzijn wij met een aantal gemeente leden voor de Singelhof in de touringcar gestapt om onder leiding van onze herder “Simon” het oude centrum van Antwerpen te bezoeken waar wij met een interessant stukje kerkgeschiedenis kennis hebben gemaakt.

Op deze mooie en warme zaterdag, het kon werkelijk niet beter,  is een bezoek gebracht aan Onze Lieve Vrouwekathedraal, gewandeld langs de fraaie Mariabeelden die aan de Antwerpse straatgevels prijken en het museum Plantin-Moretus een drukkerij, kantoor met Patriciërswoning (rond 1600) waar destijds schilder Rubens regelmatig op bezoek kwam.

Entree in de gebouwen, lunch en rondleiding werd verzorgd door onze chauffeur die zich van zijn beste kant heeft laten zien.

De kathedraal is een meesterwerk van Brabantse Gotiek met meerdere Bijbels gerelateerde versieringen in de gevels. Naast de beroemde drieluiken van schilder Rubens waarin de kruisiging van en het van het kruis halen van Christus was afgebeeld. Indrukwekkend hoe met het oog voor detail van schilder Peter Paul Rubens, onze Heer Jezus na zijn kruisiging een blauw-witte huidskleur heeft gegeven. Geheel anders is de interieurschildering van de Vieringtoren met de Hemelvaart van Maria van schilder Cornelis Schut uit 1647 waar zij als het ware de Hemel in wordt gezogen.

Tussen de middag hebben wij met zijn allen aan een lange tafels zittend geluncht met wat fantasie kan je een vergelijking trekken met de Herder en zijn schapen aan een lange tafel.

In de middag zijn wij naar het museum Plantin-Moretus geweest, de oorsprong van een later zeer bekende drukkerij uit de 16eeeuw waar vele Bijbels werden gedrukt.

Men maakte kennis met het gedrukte woord, veelal voorzien van enkele fraaie kopergravures die het boek in woord en beeld liet zien. Vergelijk het met het huidige Internet, het was het eerste industriële drukwerk van de 16eeeuw. Voor die tijd zeer vernieuwend, innovatief zouden wij tegenwoordig zeggen.

We hebben niet alleen topstukken zoals de Gutenbergbijbel, maar ook vele wetenschappelijke drukwerken van die tijd gezien.

Na afloop was er nog gelegenheid voor een bezoek aan een terrasje of een winkel, even na zes uur waren wij weer in Maasland. Dank aan de organisatoren voor deze mooie dag.

Hans Scheijbeler.