apr 28

Verslag bijeenkomst “Voltooid Leven” 4 april j.l

INSPIRATIE EN BEZINNING:  VOLTOOID LEVEN

IK GA DOOD

 Veel mensen waren er op af gekomen. Naar de bijeenkomst in de Oude kerk op 4 april.

Je vraagt je af, waarom eigenlijk. Niet een onderwerp waar je ’s echt lekker voor gaat zitten. Maar met een inleider als ds. Piet Schelling bleek het niet alleen een informatieve avond te zijn maar ook een boeiende.

Omdat we er wel omheen willen maar niet kunnen. En dat raakt mensen.

Juridisch gezien is doodgaan een zekere gebeurtenis op een onzeker tijdstip. Alhoewel, hoe zit het dan met euthanasie? Is palliatieve sedatie daar ook een vorm van? En is reanimatie ook zoiets?

Hoe zit dit alles dan theologisch in elkaar?

De mens is een gecompliceerd wezen. Wij weten allemaal dat we een keer dood gaan maar “doen daar weinig aan”.

Heb je het er wel eens over? Met je partner, je kinderen? Met je ouders misschien. Of met familie. Staat er iets op papier? Is er iets geregeld? Weten zij ergens van? Maar ook, heb je gedaan wat je altijd al had willen doen. En nu nog kan.

Piet Schelling spreekt zeer openhartig over zijn eigen dood. Wat hij dan wel en niet wil. Zeer persoonlijk natuurlijk, maar dat is het voor ons allemaal ook. Hij geeft ons gedachten mee die hij belangrijk vindt. Maar die voor anderen heel anders kunnen zijn. Daar zijn we verschillende mensen voor. Maar denk er wel over na, want de dood is een zekere gebeurtenis.

We weten weinig van de dood. Niemand kan uit ervaring over doodgaan en doodzijn vertellen.

Gelukkig is er wel bijbels perspectief! Niet dat er kant en klare antwoorden te vinden zijn over euthanasie en over wat wij “voltooid leven” noemen.  Maar er is wel ruimte om erover te parten, en om die toekomst  persoonlijk in te vullen. Ook om je eigen geestelijk leven gestalte te geven, van inhoud te voorzien.

Als er één onderwerp is waarop “bezinning” van toepassing is, is het wel dit onderwerp “Voltooid leven”. Ds Schelling heeft er een boek over geschreven. Een aanrader als dit onderwerp je ter harte gaat.

En dank aan de taakgroep die dit allemaal organiseert.

Pleun Quak