nov 03

Kinderen van Kerkfeestje gaan op zoek naar de schat van de ridder van de Commanderij.

Er was op vrijdag 29 oktober weer een kerkfeestje bij de PGM. Ds. Rianne Noordzij heeft het verhaal van 780 jaar Duitse Orde gemaakt tot een echte zoektocht naar de schat van de ridder van de commanderij.

Graaf Willem II ( 1228-1256) gaf het patronaatsrecht aan de Ridderlijke Duitse Orde (1241). Dat betekent dat een pastoor mocht worden aangesteld. Ze mochten ook de kerk een naam geven: Maria Magdalena.
Het tweede Geschenk 1243: de bezittingen  van  Dirc van Coudenhoven en zijn vrouw Hadewijch: die waren heel rijk en al hun bezittingen gaven ze aan de Duitse Orde: een adellijk huis, landerijen en….een schatkist. Ridder Matteus heeft de schatkist heel veilig bewaard in de Maria Magdalena kerk.
Om die schat ging het. Na ruim 120 jaar (1365) is de commanderij verhuist naar het centrum van Maasland. Maar niemand weet meer waar Ridder Matteus de schat verborgen heeft.
Nu is na WO II de hele kerk afgebrand, maar de schat is er nog steeds. De kinderen  in de leeftijd van groep 5 t/m 8 mochten in de Oude Kerk op zoek gaan naar de schat. Ze hebben veel geleerd van de geschiedenis van de Commanderij van de Duitse Orde en de Oude Kerk. Graaf Willem II verwelkomde hen en vertelde heel veel over de Oude Kerk, Dirc van Coudenhoven en zijn vrouw Hadewijch vertelden de kinderen ook de weg naar de schat. Ridder Matteus deelde het brood, de pastoor vertelde over de doop en Maria Magdalena vertelde haar verhaal. Ridder Arnoud bespeelde het orgel voor de kinderen die in kleine groepjes boven kwamen. Zo hebben de kinderen de schat ( gouden munten en het avondmaalstel) gevonden en in een ‘processie’ deze naar haar plaats gebracht. Ze zijn allemaal met een ridderstaf tot ridder ‘geslagen’ en hebben een lichtgevende ‘staf’ ontvangen.
Ria van Eijmeren had bij het 750 jaar bestaan van de Duitse Orde schitterende kleding gemaakt welke nu gebruikt werden.
Veel dank aan allen die op deze bijzonder manier het Kerkfeestje tot een mooie belevenis hebben gemaakt voor de kinderen. Het was een fantastisch festijn.