dec 29

Symbolische bloemschikkingen Advent en Kerst 2021

Kerst
 
Meditatieve tekst
Stralend licht 
de nieuwe dag begint 
met sterren in de nacht.
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De schikkingen zijn gebaseerd op lezingen uit Lucas en Johannes. 

‘In een ander licht’ is het thema van Advent en Kerst 2021. Met de geboorte van Jezus gaf God ons licht in het donker. Met Zijn komst als kind naar onze aarde komt de toekomst ons al tegemoet. De vaste grond voor een goede afloop is door Jezus gelegd. Dat werpt een ander licht op ons leven. In dat vertrouwen mogen we toeleven naar Kerst en laten zien dat we leven vanuit de hoop op een beter leven. 

Symboliek: ‘Licht’ staat centraal in de lezingen, het begint met de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper. Bij de aankondiging wordt door de engel aangegeven dat Johannes een bijzonder leven zal hebben, een wegbereider zal zijn voor Jezus. Alles komt in de toekomst van dit kind in een ander licht te staan. In de schikkingen maken we gebruik van het beeld van de zon. De zon die iedere morgen opkomt en alles weer in een nieuw licht zet. In het begin van de adventstijd is de zon bescheiden, met Kerst zal de zon in volle glorie stralen. Bij de zon worden enkele symbolische voorwerpen of kleuren geplaatst om aan te sluiten bij de lezing van de zondag 


Derde advent:

gebaseerd op Lucas 3:7-18
 
meditatieve tekst :
 
Deel met elkaar
het Brood,
het leven
in het volle licht

 

 

 

 

 


Eerste advent: 

De schikking is gebaseerd op Lucas 1:5-25

Het verhaal gaat over de aankondiging van een nieuwe tijd. De opkomende zon is nog maar klein. Voor de stralen zijn lichte tinten gebruikt van gedroogde grassen. Voor de schikking ligt een in wol en linnen verpakte vrucht, veilig en beschermd. Het moet nog tot bloei komen. 

 

Meditatieve tekst

Gedroogde grassen, 
als stralen van de zon. 
– Morgenlicht – 
vol verwachting