mrt 29

HET WOORD IS AAN DE DOMINEE

Voor veel mensen is de wereld de afgelopen weken plotseling kleiner geworden. Veel vanzelfsprekende ontmoetingen op het werk, in de winkel of in de kerk zijn ineens weggevallen. Het werpt je deels terug op jezelf. Wat ga ik nu doen? Hoe kom ik de dag door? Ik hoor van gemeenteleden dat oude hobby’s worden afgestoft. Boeken die nog in de kast stonden, worden weer een keer herlezen. Bezoek wordt gedeeltelijk vervangen door de telefoon. We proberen er maar het beste van te maken.

Wat we in deze weken meemaken, heeft niemand van ons eerder meegemaakt. Maar het deed mij wel denken aan een boek dat ik jaren geleden las. In het voorjaar van 1348 bereikte de Zwarte Dood Florence. Zeven jonge vrouwen en drie jonge mannen weken toen gezamenlijk uit naar het platteland om daar te wachten totdat de pest was uitgewoed. Om de tijd te doden vertellen ze elkaar verhalen. Ieder vertelt uiteindelijk tien verhalen. Het verblijf heeft daarmee totaal honderd verhalen opgeleverd. Giovanni Boccaccio schreef ze kort na 1348 op in Decamerone. Een kleine zevenhonderd jaar later zijn het nog steeds schitterende verhalen om te lezen.

Dat boek bracht mij tot een idee. Hoe aardig is het als wij de komende weken ook eens wat op papier zetten? Bijvoorbeeld een herinnering die in deze weken van afzondering voor ons een speciale waarde kreeg. Of een anekdote die typisch is voor wat we nu meemaken. Er zijn natuurlijk meerdere invullingen mogelijk. Ik stel voor dat wie dat wil zijn verhaal/anekdote/herinnering naar mij opstuurt (w.de.ruyter@hccnet.nl). Ik zou daaruit een selectie kunnen maken voor de volgende Op Weg. Ik merk wel wie dit een leuk idee vindt.

De afzondering kunnen we ook vanuit het geloof invullen. In de Bijbel komen we de gedachte van ‘wandelen met God’ tegen. Kan juist in deze tijd God een gesprekspartner zijn? Staan we eigenlijk wel open voor een dergelijke ontmoeting? Of hebben we dat in onze tijd teveel weggerationaliseerd? Ik zou het mooi vinden daar ook in de verhalen over te horen.

Wim de Ruyter