• Dit event is voorbij.

Viering van de Eenheid

januari 27 @ 09:00 - 10:00

Week van de Eenheid

De viering van de Eenheid vindt plaats in de RK.Kerk aan de Hammerdreef op zondag 27 januari 2019 aanvang 10.00 uur. Voorgangers zijn pastor J. Lamberts en ds. W.de Ruyter.

Medewerking wordt verleend door cov. Hosanna onder leiding van Hans Kok.

U bent van harte uitgenodigd.

Recht voor ogenZoek het recht niets dan het recht.

De christenen in Indonesië hebben dit jaar het materiaal voorbereid.

Indonesië is een groot en zeer divers land. Het bestaat uit 265 miljoen mensen,

17.000 eilanden, 1.350 etnische groepenen meer dan 740 lokale talen. Ongeveer10% van de inwoners zijn christen,afkomstig uit diverse tradities. Zijn groteverscheidenheid, maakte Indonesië uniek in de manier waarop het eenheid vorm gaf.

Het motto ‘eenheid in verscheidenheid’ is in het land een bekend fenomeen.

Het principe ‘gotong royong’ maakt dit mogelijk. Dit staat voor samenwerking envoor leven in solidariteit. Alle aspecten van het leven worden gedeeld: zoals werk, rouw en feest.

Daarbij wordt iedere Indonesiër erkend als broer of zus.

Toch wordt deze eenheid vandaag-de- dag op nieuwe manieren bedreigd. Veel van de economische groei die Indonesië afgelopen decennia heeft doorgemaakt, is gebouwd op een systeem van competitie. Dit is in schril contrast met de samenwerking van gotong royong.

Er is sprake van corruptie: zij die de zwakken horen te beschermen en horen op te komen voor recht, doen vaak het tegenovergestelde. Het gevolg is dat het gat tussen rijken en armen steeds groter is geworden. Zo kent een land rijk aan voorzieningen de schande van vele mensen die leven in armoede.

Zoals een traditioneel Indonesisch gezegde het verwoordt: “Een muis sterft van de honger in de schuur vol met rijst.” Ondertussen worden specifieke etnische en religieuze groepen geassocieerd met rijkdom op een manier die voeding geeft aan spanningen.

Radicalisering zet de ene gemeenschap op tegen de ander.

Datum:
januari 27