Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Schrijfactie Amnesty International

6 mei, 2018 @ 10:00 - 11:30

Op 14 april 1968, zeven jaar na de oprichtingsvergadering van Amnesty International en vier jaar nadat Amnesty een raadgevende status kreeg bij de Verenigde Naties, werd de Nederlandse afdeling van Amnesty International opgericht. Zij groeide uit tot een van de grootste Amnesty-afdelingen ter wereld. 50 jaar zijn inmiddels verstreken. 50 jaar waarin Amnesty zich stevig wortelde in de Nederlandse samenleving. Met 250 lokale groepen, honderdduizenden activisten en ruim 250.000 leden is Amnesty een vereniging met een aanzienlijke invloed: op zowel lokaal, nationaal als internationaal niveau.

In 50 jaar hebben we gezien hoe steeds meer landen de doodstraf afschaften. Jaren waarin Amnesty met succes lobbyde voor een Internationaal Strafhof, voor een Wapenhandelverdrag. En 50 jaren waarin honderdduizenden mensen hun levens zagen verbeteren nadat Amnesty voor hen in actie kwam; in 2016 alleen al kwamen meer dan 650 mensen na Amnesty-acties vrij.

Mensenrechten bevinden zich momenteel in zwaar weer. Er zijn meer vluchtelingen dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog. Mensenrechtenverdedigers over de hele wereld wordt het werk steeds moeilijker gemaakt. En ook in ons eigen land lijkt – bijna ongemerkt – het draagvlak voor mensenrechten steeds minder vanzelfsprekend. Maar dankzij onze vechtlust blijven we op steeds nieuwe manieren doen wat we al 50 jaar als geen ander kunnen: een vuist maken tegen onrecht. Als we onze krachten bundelen, hebben onze acties impact. Net zolang, totdat de wereld rechtvaardig is. Amnesty is de afgelopen 50 jaar expert geworden in volharding.

In Maasland gaan we daarom ook met volharding door. Het onderwerp voor deze maand is:

Israël: Palestijnse mensenrechtenonderzoeker onterecht vast
Israël houdt de Frans-Palestijnse Salah Hammouri sinds augustus 2017 vast zonder aanklacht of proces. Hij is onderzoeker bij een Palestijnse mensenrechtenorganisatie.

Vast zonder aanklacht
Salah Hammouri werkt voor de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer en doet onder meer onderzoek naar gevangenisomstandigheden in Israël. Hij werd op 23 augustus vorig jaar thuis, in het bezette Oost-Jeruzalem, opgepakt. Hij zit sindsdien in administratieve detentie. Dit betekent dat hij voor onbepaalde tijd zonder aanklacht of proces kan worden vastgehouden. Zijn detentie is in februari met weer vier maanden verlengd.

Vrije mening onder druk
Mensenrechtenactivisten in de bezette Palestijnse gebieden liggen meer en meer onder vuur. De Israëlische autoriteiten gebruiken administratieve detentie vaak om Palestijnse activisten zonder reden vast te houden. Ook in Israël staat de vrijheid van meningsuiting onder druk en gebruiken de autoriteiten lastercampagnes tegen mensenrechtenorganisaties en hun medewerkers. Ook het Palestijns parlementslid en bestuurslid van Addameer, Khalida Jarrar, zit sinds juli 2017 in administratieve detentie. Ze wordt beschuldigd van lidmaatschap van een illegale organisatie. Drie andere medewerkers van Addameer mogen niet vrij reizen buiten Israël en Palestina.

Wat kunt u / kun jij doen?
Zondag 6 mei een brief meenemen en die sturen aan de Israëlische minister van Defensie. In de brief wordt de minister opgeroepen Salah Hammouri aan te klagen of hem onmiddellijk vrij te laten.                     

De werkgroep Amnesty

Gegevens

Datum:
6 mei, 2018
Tijd:
10:00 - 11:30
Evenement Categorie:

Locatie

Nieuwe Kerk
Huis te Veldelaan 16
Maasland, 3155 SE Nederland

Organisator

Werkgroep Amnesty