• Dit event is voorbij.

De Kruisweg

april 19 @ 15:00 - 17:00

De Kruisweg

De Kruisweg in Maasland begint op Goede Vrijdag (19 april) om 15.00 uur in de R.K. parochiekerk. De R.K. gemeenschap en de Maaslandse oecumenische overleggroep nodigen alle leden van de Protestantse Gemeente Maasland van harte uit om bij deze mooie en bijzondere viering aanwezig te zijn.

De Kruisweg wordt gebeden in de middag van Goede Vrijdag om 15.00 uur. Het is een meditatieve viering van woord en gebed, waar bij de 14 staties (het lijdensverhaal van Jezus) centraal staan.

De Kruisweg (Via crucis in het Latijn) is een onderdeel van de traditie van het christelijke Paasfeest, een godsdienstige oefening die sinds de 15e eeuw reeds bestaat. Het is een nabootsing in de vorm van schilderijen of beeldhouwwerken van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Pontius Pilatus) tot en met de begrafenis van Christus. Een kruisweg stelt de gelovige in staat stil te staan bij de belangrijkste gebeurtenissen van deze lijdensweg aan de hand van 14 kruiswegstaties (van het Latijn statio, dat halteplaats betekent). Het idee van een Kruisweg is dat de gelovige zo in gebed de Via Dolorosa kan doorlopen zonder in Jeruzalem te zijn geweest.

De Evangelieverzen die bij elke statie horen worden gelezen en afgewisseld met gezangen en gebeden. Na de Kruisweg is er gelegenheid om (met bloemen) het kruis van de Heer te vereren in de kruishulde. Gelovigen lopen langs een groot houten kruis, knielen neer als ze dat willen en leggen bloemen bij het kruis.

Pastor Jan Lamberts

Datum: