• Dit event is voorbij.

AMNESTY Ischrijfactie

februari 3 @ 09:00 - 10:00

Schrijfactie Burundi: absurd lange straf voor activist

Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd in april dit jaar veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij streed tegen marteling in Burundi.

Activisten en organisaties onderdrukt

Rukuki zou in 2016 onder meer ‘de staatsveiligheid hebben bedreigd’, omdat hij als werknemer van de inmiddels verboden organisatie ACAT-Burundi zich inzette tegen marteling. De rechter veroordeelde hem ook voor ‘deelname aan een rebellerende beweging’.

Maatschappelijke organisaties worden in Burundi steeds meer onderdrukt, nadat in april 2015 een politieke crisis uitbrak. President Nkurunziza besloot toen zich voor een derde termijn herkiesbaar te stellen. Daarop braken massale protesten uit. Veel mensenrechten-verdedigers zijn het land ontvlucht. Degenen die nog in Burundi zijn, worden geregeld bedreigd, gearresteerd en vervolgd na valse aanklachten.

Op zondag 3 februari schrijven we een brief aan de minister van Justitie. We roepen haar op Germain Rukuki onmiddellijk vrij te laten.

Werkgroep Amnesty

Datum: