Kerken te Maasland

Voorpagina Nieuws berichten

Liturgie voor zondag 31 mei – Pinksteren

Deze dienst is ‘live’ te volgen via You Tube: klik hier om de kerkdienst te volgen


Oude Kerk, Maasland
Voorganger: ds. Wim de Ruyter
Organist: Leo Hans Koornneef

Welkom en mededelingen

 

Klik op de link hieronder voor de volledige orde van dienst

(meer…)

Pinksteren

Met Pinksteren vieren wij in de kerk de uitstorting van de heilige Geest. Het verhaal uit Handelingen is vrij bekend. De leerlingen van Jezus zijn bijeen, ontvangen de Geest, en worden vervolgens verstaan door mensen die van huis uit hele verschillende talen spreken. Wat het wonder van Pinksteren precies inhield, is een punt van discussie. Spraken de leerlingen al die talen of konden de mensen het allemaal zo verstaan alsof het in hun taal gezegd was? Voor latere generaties werd ook een vraag wat de taak van de Geest in deze wereld eigenlijk was. De traditionele kerken benadrukten dat de Geest er was om de betekenis van Jezus Christus duidelijk te maken. Maar meerdere keren in de kerkgeschiedenis waren er ook mensen die zich op de Geest beriepen om dingen te doen die buiten de overlevering vielen. Het lastige was dat een dergelijk beroep op de Geest nooit na te trekken was. En dus werd het de ene geestervaring tegenover de ander.

Voor mij symboliseert de Geest vooral de blijvende aanwezigheid van Jezus Christus onder ons. Zijn woorden en zijn voorbeelden van barmhartigheid worden door de Geest ook in onze tijd present gesteld. De Geest leert mij dat Jezus de levende is. Zijn trouw en vergeving worden ervaren zijn Geest met ons is.

Wim de Ruyter


 

Zaterdag openstelling Kerk

Zaterdag openstelling Kerk

 

Nu de landelijke Corona-richtlijnen zijn versoepeld is ook de Oude Kerk op zaterdag weer open voor bezoekers. Houdt u zich aan de regels die we allemaal kennen. U kunt de kerk binnengaan door de deur onder de toren, en de uitgang is via de deur in de Noordbeuk. Regelmatig is er een gastorganist die het Batz-Witte orgel bespeelt. Dus vanaf nu bent u weer elke zaterdag tussen 11.00 – 16.00 uur hartelijk welkom voor een bezoekje, een gesprekje, een moment van bezinning voor uzelf of het aansteken van een kaarsje.

Weekbericht 31 mei 2020

Kerkdienst

Live uitgezonden via www.kerkomroep.nl en YouTube

Zondag 31 mei, 1e Pinksterdag

10.00 uur        Oude Kerk                 ds. B.W.J. de Ruyter

Bij de dienst van 31mei

De dienst is te beluisteren via www.kerkomroep.nl (type Maasland in en u vindt de Oude Kerk) en de dienst wordt ook live uitgezonden via YouTube.

Zondag is het Pinksteren. Bij deze zondag hoort het verhaal van Handelingen 2:1-13. De leerlingen van Jezus zijn bijeen. Het verhaal van Handelingen suggereert dat de leerlingen aan die bijeenkomst geen grote ruchtbaarheid hebben gegeven. Dat is trouwens niet verwonderlijk. Het is immers nog maar kort geleden dat Jezus gekruisigd is. Maar daarmee wordt de kans groot dat de leerlingen van Jezus de aansluiting gaan missen bij de mensen om hen heen. Daarmee zou het geloof in de opstanding een bijna geheime wijsheid kunnen worden waarover niemand, behalve die kleine kring, iets weet. Maar met Pinksteren leren ook vele bezoekers van Jeruzalem, die daarvoor nauwelijks weet van Jezus hadden, het geloof in de opstanding te verstaan. Het heil van God is voor de hele wereld. Er kan over gesproken worden zonder de angst dat toch niemand het begrijpt.

Wim de Ruyter

Organist

Leo Hans Koornneef zal op het orgel spelen in de Oude Kerk.

Kinderkerk met Pinksteren

Twee weken geleden hebben een heleboel kinderen tijdens de kerkdienst meegeknutseld met spulletjes uit een tasje dat is rondgebracht! Voor Pinksteren heeft de kinderkerkleiding  op de website kerkentemaasland 2 leuke knutsels gezet die je zelf kunt printen, en een link naar pinksterverhalen op www.kindopzondag.nl en op youtube. Veel plezier!

 

Collectedoel

Deze zondag is het collectedoel: Kerk in Actie Pinkstercollecte en algemeen kerkelijk werk.

Ondanks dat we de komende weken nog geen kerkdiensten houden kunt u altijd uw gift of collectebijdrage overmaken naar de Diaconie PGM. Dit kunt u doen via een overboeking op het algemene bankrekeningnummer van de PGM: NL77 RABO 0124 1576 02.

Als u hierbij vermeldt in de omschrijving dat het voor de diaconie is kunnen we met elkaar goede doelen blijven steunen. Alvast dank voor uw medewerking!

Toelichting collecte 31 mei: Marokko: Steun in de rug voor jonge open kerk

In Marokko is het niet toegestaan om christen te zijn, behalve voor niet-Marokkanen. Steeds meer migranten willen via de woestijn en Marokko Europa bereiken, maar stranden in dit Noord-Afrikaanse land. Velen zijn christen. Ook komen steeds meer christenen uit andere Afrikaanse landen in Marokko studeren. Hierdoor groeit de kerk in Marokko. Deze kerk leidt predikanten en leken op, bevordert de dialoog tussen verschillende religies en culturen en biedt hulp aan gestrande migranten die, vaak slachtoffer van mensenhandel, getraumatiseerd en totaal berooid zijn. Kerk in Actie steunt dit werk. Collecteert u juist met Pinksteren mee voor deze kleine maar groeiende kerk in Marokko?

_______________________________________________________________________________________________________________________

O v e r i g  N i e u w s (meer…)

Kinderkerk en Kliederkerk Maasland

Helaas…. we kunnen (nog) niet naar de kerk en kinderkerk. En voorlopig nog geen Kliederkerk.

Zondag 17 mei j.l verzorgden ‘onze collega’s’ van de Kinderkerk een speciaal kindermoment tijdens de dienst. Wat was dat leuk!

Eerder die week kregen 48 kinderen een kleurig tasje vol leuks thuisbezorgd:

Dit tasje zat vol leuks van de Kinderkerk en Kliederkerk: te gebruiken tijdens de online-kerkdienst. Op de foto’s (onderaan dit bericht) een impressie van hoe de kinderen dit beleefden:

Met de tablet op de eettafel, luisteren naar het verhaal over de tien geboden, intussen werden de mooiste werkjes geknutseld. 

In de tasjes: kleurplaten, puzzelplaat van de tien geboden, kaarten om zelf te versieren, stickers, bloemen om te knutselen, én wat lekkers voor tussendoor.
 

Wat was dit een leuke manier om de kinderen uit de Gemeente te blijven betrekken bij de diensten!

Groeten van het team van de Kinderkerk en het team van Kliederkerk Maasland

Nieuws van de Ghana-commissie

Ook in Ghana zorgt het Corona-virus voor zorgen.  Om te voorkomen dat het virus daar om zich heen grijpt, zijn er ook in Ghana veel beperkende maatregelen. Het Orthopedisch Trainings Centrum neemt uit voorzorg alleen actute patiënten op, en werkt verder zoveel mogelijk conform alle richtlijnen.

Helaas zorgen alle veiligheidsmaatregelen dat de lokale markt dicht is, en men boodschappen een stuk verder, en ook duurder, aan moet schaffen. 

De Ghana-commissie heeft daarom een blauwe ton gevuld, en verstuurd.  We hebben Sister Elisabeth gevraagd waar nu behoefte aan is in het Ortopedisch Trainings Centrum. 

De ton hebben we met hulp van familie en vrienden kunnen vullen met houdbare levensmiddelen, zeep, handdoeken, zomerkleding. Toen de ton dichtging, zei mijn dochter: “Oh..we zijn de tandenborstels vergeten!” 

Hieruit blijkt wel, dat jong en oud al weet wat we normaal gesproken in de tonnen doen die we in het najaar versturen! Een traditie inmiddels, die hoort bij de PGM.

Wilt u helpen?
Uw gift (materialen of een financiële bijdrage) wordt dankbaar gebruikt voor het ondersteunen van projecten in Ghana.

Namens de Ghana-commissie
Koos van Woerden
Daan Verboon
Gonda Verboon-de Zeeuw (0614790411)

Kinderkerk met Pinksteren – 31 mei 2020

Het is Pinksteren! Met het Pinksterfeest komt de Heilige Geest naar de mensen. En dat gebeurt op een wonderlijke manier. Ineens kunnen alle mensen uit allerlei landen met vreemde talen de discipelen begrijpen!

Hierbij een gebed dat goed bij Pinksteren past:

Lieve God,
Soms is het moeilijk om iemand anders écht te verstaan,
Te begrijpen wat hij wil zeggen.
Soms wil ik het ook liever niet,
Dan wil ik eerst zelf begrepen worden.
Dank u wel dat U er dan bent
Om naar mij te luisteren
Zodat ik open kan staan
Om anderen te begrijpen.
Amen

Deze zondag heeft de kinderkerk voor jullie hier op de website 2 knutsels neergezet. Als je ze print, eventueel op wat dikker papier, kun je er zelf mee aan de slag tijdens de mooie pinksterdagen.

Je kunt ook kijken naar een you tube filmpje over Pinksteren dat vorige week ook in de kerkdienst werd getoond:

Of je kunt  een pinksterverhaal lezen op de website van kindopzondag

https://www.kindopzondag.nl/wp-content/uploads/sites/2/2020/04/KoZ_compleet-20200531.pdf

Het 1e knutsel is een doosje. Het gaat er om dat er veel te vieren is. Ook in deze bijzondere tijd. Op de cadeautjes kun je opschrijven waar je blij mee of dankbaar voor bent. Denk daar maar eens over na, ook met je papa of mama. Die papiertjes kun je in het doosje doen, zodat je het niet vergeet. Versier het zo mooi als je zelf wilt.

Kinderkerk_Pinksteren 2020_Knutsel 1

Het 2e knutsel is een “happertje”, speciaal voor Pinksteren. Als je het zo vouwt zoals aangegeven, kun je met elkaar een spelletje doen, en elkaar vragen stellen over Pinksteren. Eerst kun je de plaatjes natuurlijk kleuren.

Kinderkerk_Pinksteren 2020_Knutsel #2

Veel plezier, en fijne Pinksterdagen!

Verzoeknummer: lied “Toekomst vol van hoop – Sela”

Het lied heet ‘Toekomst vol van hoop’.

In deze onzekere tijd is dit zo troostvol.

 

Nieuws van De Oude Pastorie

Willeke van der Linden is met fysiotherapie “Moves” een van de nieuwe gebruikers van de Oude Pastorie. Helaas kon zij haar werkzaamheden niet starten vanwege de corona maatregelen. Maar nu is het dan toch zo ver! We wensen haar en Susanne succes op hun nieuwe locatie aan het Kerkplein!

 

Een kamer op de bovenverdieping van de Oude Pastorie is ingericht als archiefruimte. Ook verenigingen hebben daar hun dossiers opgeslagen, zoals Te Deum Laudamus en Masalant die er hun partituren in archiefkasten hebben opgeborgen. In deze kamer zijn nu alle foto’s en schilderijen opgehangen die vroeger hingen in de Nieuwe Kerk, de Magneet, de Oude Kerk en de Oude Pastorie en waarvoor tot nu toe nog geen plekje was gevonden. De muren hangen nu bijna vol! Mocht u geïnteresseerd zijn om een kijkje te nemen, laat dat maar even weten. Niet meer dan 2 tegelijkertijd in verband met de huidige maatregelen.

Namens de kerkrentmeesters,

Peter van Rijs

Verkoop Pastorie Kon. Julianaweg

De pastorie aan de Koningin Julianaweg staat nu in de verkoop bij makelaarskantoor Peeters&Vermeulen uit Maasland. Je kunt het vinden op Funda. Beschikbaarheid is in overleg met de kerk en de familie Van der Hauw. We verkopen deze pastorie omdat de belastingdienst tegenwoordig verplicht stelt dat de hoogte van de huur van een pastorie gebonden is aan de WOZ waarde met als gevolg een zeer pittige huurprijs. De beroepingscommissie is op zoek naar een nieuwe predikant op 0,6 fte basis. Indien deze nieuwe predikant woonruimte in Maasland wenst, zullen we de predikant daarmee helpen.
De kerkrentmeesters

Onderhoud aan het grote orgel

Afgelopen week heeft Allard van de firma Reil uit Heerde zo’n 20 lederen moertjes van het Batz-Witte orgel vervangen, met assistentie van Reinier Kroos. Een aantal van deze moertjes was versleten, waardoor de toetsen steeds weer verzakten. Dit euvel moest nu wel verholpen worden en kon niet wachten tot de geplande grote onderhoudsbeurt in 2021. Het verzakken van toetsen zal nu niet snel meer gebeuren. Ook was de Prestant ‘8 op het bovenwerk soms niet goed open te trekken waardoor frequent valse tonen te horen waren. Dit mechaniek is nu bijgesteld waardoor ook dit euvel is verholpen. Vervolgens is het orgel weer bijgestemd. We hopen dat we binnenkort inzicht krijgen wanneer weer meer mensen in de kerk mogen komen en van het orgel kunnen genieten. De bijgaande foto is gemaakt door Reinier Kroos.

Digitaal Collecteren

De collecte voor a.s zondag kunt u overmaken op de volgende manieren:

  1. Klik op het QR-code plaatje hieronder. De pagina van ING online bankieren wordt dan getoond
    of
  2. U scant met de camera van u mobiele telefoon, of met een QR-scanner (Tikkie of een algemene QR-scanner) de onderstaande QR-code.
    (Let wel: sommige banken-apps hebben ook een ingebouwde QR-scanner.
    Niet alle banken herkennenn deze QR-code. Het installeren van een QR-scanner app verdient dan de voorkeur).

Collecte PGM voor Diaconie (50%), Algemeen Kerkelijk werk (35%), Zendig (15%)

Uw gift wordt verdeeld over Diaconie (50%), Algemeen Kerkelijk Werk (35%) en Zending (15%).

U kunt zelf nog het bedrag wijzigen.

 

 

 

 

 

3. U kunt natuurlijk ook een bedrag overmaken op het algemene bankrekeningnummer van de PGM:
Rekening nr:  NL77 RABO 0124 1576 02.
In de omschrijving kunt u uw doelen en percentages kenbaar maken (bijv. 50/35/15 voor Diaconie, AKW    en Zending).

4. U kunt ook u collectebonnen en/of geld in een envelop bij de Jan Heijdra of Henk van Trigt in de brievenbus doen. Graag wel aangeven voor welke u doelen uw gave is bestemd.

 

Kerkdiensten Mei 2020

ALLEEN TE VOLGEN  VIA WWW.KERKOMROEP OF VIA YOU TUBE

Zondag 3 mei – 10.00 uur Oude Kerk               ds. A. van Nierop (geen kerkgangers)

Zondag 10 mei – 10.00 uur Oude Kerk               ds. B.W.J. de Ruyter   (geen kerkgangers)

Zondag  17 mei – 10.00 uur Oude Kerk               ds. B.W.J. de Ruyter  (geen kerkgangers)

Donderdag 21 mei
Hemelvaartsdag
– 10.00 uur Oude Kerk               ds. B.W.J. de Ruyter (geen kerkgangers)

Zondag 24 mei – 10.00 uur Oude Kerk               ds. G. van Velzen uit De Lier (geen kerkgangers)

Zondag 31 mei
Eerst Pinksterdag – 10.00 uur Oude Kerk               ds. B.W.J. de Ruyter (geen kerkgangers)

Zondag 7 juni – 10.00 uur Oude Kerk               ds. J. Maasland, Den Haag (geen kerkgangers)

 

Programma Inspiratie & Bezinning seizoen 2019-2020

Een goed verhaal. 

Dat is het thema van de PKN voor het seizoen 2019-2020. 

De Taakgroep Inspiratie & Bezinning heeft bij de samenstelling van de activiteiten rekening gehouden met dit thema. 

Klik hier voor een overzicht van het programma voor het seizoen 2019-2020taakgroep – boekje 20192020 online

In de kerk leven en werken we vanuit het goede verhaal dat ons in de Bijbel wordt verteld. Gods Woord in mensentaal, voor velen een bron van troost, bemoediging en inspiratie. Maar ook een boek dat cultureel en maatschappelijk relevant is, bijvoorbeeld als het gaat om omgang met de natuur of zorgen voor een ander. Bijbelse verhalen nodigen je uit om deze te vertalen naar je eigen leven. Daarmee wordt het goede verhaal van God en mensen een spiegel voor ons dagelijkse leven. 

Ook tijdens de activiteiten van de taakgroep Inspiratie & Bezinning zijn we bezig met dat goede verhaal. Een goed verhaal laat je namelijk niet koud maar brengt je in beweging. Een goed verhaal houd je niet voor jezelf maar deel je met anderen. 

Er is altijd gelegenheid om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over zaken die met geloof te maken hebben of om te luisteren naar elkaar met het doel te groeien in persoonlijk geloof én als kerkelijke gemeente. 

We hebben geprobeerd om een gevarieerd aanbod voor jong en oud samen te stellen. 

Als je ideeën hebt voor het volgende seizoen, geef die dan vooral door aan Marja Dijkshoorn, Marin van Hartingsveldt, Simon van der Hauw of Liesbeth van Santen. 

Wij wensen je veel inspiratie. 

Agenda

Klik hier om direct naar de Agenda te gaan. Hierin vindt u de aankomende activiteiten.

Is er een activiteit die er nog niet in staat, laat het ons dan even weten: info@kerkentemaasland.nl

Aan de rechter kant van deze pagina vindt u een kort overzicht van de aankomende activiteiten.


 

Algemeen


Predikant:ds. B.W.J. de Ruyter, tel. 5922313, e-mail: w.de.ruyter@hccnet.nl

Scribaat: e-mail: scriba@pg-maasland.nl

Kopij inleveren: voor zondagavond 18.00 uur via Lia de Vos, tel. 5918164 en Margreet Poot, tel. 5926567, e-mail: samen@pg-maasland.nl

Website:www.kerkentemaasland.nl

Vervoer naar de kerk: Jan Heijdra, tel. 5911788 of Alex Taal, tel. 5922584